Big changes have come to Genealogy.com — all content is now read-only, and member subscriptions and the Shop have been discontinued.
 
Learn more


Chat | Daily Search | My GenForum | Community Standards | Terms of Service
Jump to Forum
Home: Surnames: Ivkovic Family Genealogy Forum

Post FollowupReturn to Message ListingsPrint Message

Poruka Ivkovicima iz celog sveta
Posted by: Mirko Ivkovic (ID *****6803) Date: November 22, 2003 at 14:29:42
  of 80

POŠTOVANI PREZIMENJACI IVKOVIĆI !

Mi smo pripadnici velike porodice Ivković iz istočne Hercegovine, opština Nevesinje, selo DONJI DREŽANJ. To je veliko planinsko selo u kome žive samo Ivkovići. Ivkovići su se u 11 veku doselili iz Tesalije, u Grčkoj, u Crnu Goru. Odatle su se neki Ivkovići doselili na Bijelu Rudinu kod Bileće(BiH), gde se razvila čuvena i bogata loza Ivkovića. Na Bijelim Rudinama i dan danas ceo se jedan kraj zove Ivkovina. Tamo se nalazi nadgrobni krst Ivelje Ivkovića koji se živ vratio iz Kosovskog boja 1389 godine. Najstariji Ivković koji se spominje u Dubrovačkim zapisima je Radič Ivković koji je uzeo 1435 godine na zajam 75 zlatnih dukata. Sa Bijele Rudine oko 1700 godine odlaze zato što su optuženi da su ubili Turčina. Samo je jedan brat koji je bio u planini kod ovaca ostao tamo i od njega potiču Bilećki Ivkovići. Risto Ivković sa braćom odatle dolazi u Donji Drežanj, i tu njihovi potomci žive već duže od tri veka. Svi Ivkovići koji su pravoslavci slave Svetog Nikolu. Odatle su se raseljavali u razne krajeve kao na primer u Sinj(Dalmacija), Gorski Kotar i selo Dubrave(Hrvatska), Prozor i Jablanica(BiH). Teški istorijski i politički uslovi su mnoge familije Ivkovića doveli u situaciju da promene veru, ali prezime nisu menjali, što znači da su poštovali svoje prezime i da je ono važnije od verske pripadnosti, koja u našim krajevima diktira i nacionalnu pripadnost.
Mi smo porodica Ivković iz Novog Žednika, kod Subotice(Vojvodina, Srbija) gde smo se doselili 1945 godine iz Donjeg Drežnja. Pozdravljamo sve Ivkoviće, bilo koje vere, i ne želimo nikoga da vređamo. Ako ovo pročita neko ko potiče iz Donjeg Drežnja, od ogranka porodice Milaković, neka nam se javi, mi potičemo od Mirka Spasojeva, Spasoja Ristova Ivkovića. Biće nam drago da nam se jave i svi drugi Ivkovići koje interesuje naše zajedničko poreklo.
Srdačan pozdrav svim Ivkovićima širom zemnog šara!

Tomislav, Miroslav, Aleksandar, Mirko, Borislav, Sreten, Milanka i Olja Ivković
shecki@eunet.yu


Notify Administrator about this message?
Followups:

Post FollowupReturn to Message ListingsPrint Message

http://genforum.genealogy.com/ivkovic/messages/39.html
Search this forum:

Search all of GenForum:

Proximity matching
Add this forum to My GenForum Link to GenForum
Add Forum
Home |  Help |  About Us |  Site Index |  Jobs |  PRIVACY |  Affiliate
© 2007 The Generations Network